Tabung sumbangan

layout

si CANTIK & si HENSEM

nuff

Jom Klik


Get this widget here

Monday, August 20, 2012

Sebelum Zaman Facebook


sebelum wujud nya zaman kegemilangan muka buku ni, dah wujud banyak social website yang lain. tapi asal ntah tak sefemesh dengan si mark buat ni. tak tau la mana hebat nye website colour biru ni. bermacam-macam lagu wujud dari facebook ni. tapi kan, hebat jugak laaaaa...
sebab ramai jugak orang yang dah bertemu jodoh di muka buku ni. Tapi ade jugak berakhir di twitter.. eyh? HAHAHAHA! *gurau. Lagu tuh.

Moh tengok statistik sikit pasal pengguna facebook ni. dasyat ooooo! Orang Malaysia pegang ranking ke 17 untuk tahun 2011. Dan berdasarkan blog.smartusaha 71.76% pengguna Internet Malaysia mempunyai akaun Facebook dan kira-kira 46.37% rakyat Malaysia adalah pengguna Facebook.

huhhhh! dasyat an an annnn...
hampir separuh rakyat malaysia tuh.

Back to my tittle. SEBELUM zaman facebook, telah wujud pelbagai laman social lain. misal nyer....

1. Friendster
ingat tak, hampir sepoloh tahun lalu femes giler friendster. waktu friendster sangat femes tangkap gambar tulis pegang krtas A4 nama orang lain. ape erk kita sebok? adoi! tag ker? HAHAHAHAH! mungkin budak yang lahir tahun 1992 dah tak tahu friendster. Sebab, zaman kegemilangan tuh bertukar ker..

2. Myspace.
zaman myspace aku lama sikit. Adalah 4 tahun. kihkihkih! Tapi ada orang yang lebih lama. ramai jugak yang aku follow di my space sampai ke facebook. Di myspace, femes komen gambar. berebut-rebut mengomen gambar. 'comment my pict, n i'll comment back'. kalau nak banyak dapat komen, orang komen satu, kita reply jugak kat gambar tuh. kan dah dpt 2 komen. HAHAH! Myspace lebih syiok dari Friendster sikit r, sebab Myspace kita boleh edit profile. uhhhh! ramai designer Myspace dulu. kreatif sumer nyer. then, die ade top list friend, yang numb 1 mesti kayu2 balak, atau kayu2 jati. eyh! girlfriend n boyfriend. then di ikuti BFF. TAPI, myspace semakin berat..

3. Formspring

formspring naik seiring myspace. dulu, dekat profile myspace, mesti ade yang wat cam ni 'sila tanya di SINI' siap bubuh link. HAHAH! beribu2 soalan, sampai dah xtahan menjawab soalan yang banyak sengal, ade yang delete akaun. atau pun biar berhabuk. dekat sini, para blogger and kaki twitter mmg ramai. follow my blog, follow my tweet tweet macam gambar di bawah ni.. ishhhhh!

tp formspring ni macam dah banyak maju jerk. boleh upload2 gambar, tag-ing2. poke-ing2 jer tak ade lagi.. tapi ramai jugak yang dah beralih arah ker twitter.. sebab ramai yang da ask quest "ade twitter tak? follow kita, nanti kita follow awak"

4. Twitter.

dolu-dolu, twitter femesh dengan para retis, siapa buat twitter dolu, sbb nak follow artis deme pny perkembangan. senang ckp stalker terhebad la. dan sekaran pengguna FB, sudah ramai yang ade twitter. twitter ni, xe la Like-ing2, Poke-ing2. Tapi ade la Tag-ing2 and hashtag(bonar ker aku eja?). ade trends everyday. uhhh! senang kata, twitter ade la laman di mana buletin tv3 pun kalah. Kelajuan penyebarannya pantas. kau xperlu tgk akasia ker,samarinda ker, jozan ker, ape ker.. baca twitter pun kau dah tau permulaan sebuah cerita sampai ker akhir.

uhhh~ gambar background aku farid kamil.
ak ni xla minat sangat dgn farid kamil ni.
cuma terjatuh cinta dalam lagenda budak setan tuh.

selain ape yang ak senaraikan ni, ade jugak HI5, tagged, tumbler, YM, n sebagainnye. aku ade semua tuh, tapi dah delete. merepek sangat dengan virus lucah tuh. kalau facebook ni sebar virus jugak, gua delete. HAHAHAlaa
Post a Comment